Grillujemy

0
32

Maj jest miesiącem, kiedy mamy długi weekend i zaczyna się tak naprawdę sezon na grilla.
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby mięsa z grilla, kaszanki, czy też ładnie upieczonej kiełbaski. Sezon grillowy zaczyna się na początku maja, ale wiele osób próbuje już grillować w kwietniu, kiedy pogoda czasami jest naprawdę bardzo ładna. Przyrządzanie jedzenia z grilla nie należy do najtrudniejszego zadania. Wystarczy kupić dobrą kiełbasę i pilnować ognia. W internecie można znaleźć też całą masę ciekawych przepisów na dania z grilla. Piekąc jedzenie na grillu nie wolno zapominać, aby piec mięso na specjalnych tackach z rowkami. Mięso o wiele ładniej się upiecze i co najważniejsze będzie o wiele zdrowsze. Tacki zabezpieczają mięso przed chlapaniem tłuszczu do węgli i tym samym przed wytwarzaniem niebezpiecznych dla naszego zdrowia substancji. Warto o takich tackach pamiętać. Nie są drogie i można je dostać niemal w każdym sklepie z jedzeniem. Wiele osób decyduje się ma kupno gotowych zestawów mięs na grilla. Są już doprawione i wystarczy je ułożyć na grillu i upiec. Nie jest to dobre rozwiązanie. Zazwyczaj jest to mięso, które się w sklepie nie sprzedało i chcąc je w jakiś sposób upchnąć sklepy wkładają je w marynatę. Przed każdym grillowaniem należy bardzo dokładnie umyć wszystkie elementy grilla. Wiele osób tego nie robi i piecze na niezbyt czystym urządzeniu. Resztki jedzenia i przypalony tłuszcz z pewnością nie dodadzą potrawom smaku, a co gorsze mają wiele bakterii jakich nie chcielibyśmy jeść. Piekąc szaszłyki dobrze jest wcześniej namoczyć patyczki jeśli używamy tych drewnianych. Mokre nie będą się przypalać i tym samym szaszłyki będą o wiele smaczniejsze.