Jagody goji

0
25

Małe, czerwone owoce, przypominające trochę rodzynki rosną na zawsze zielonych krzewach w odległych krajach o umiarkowanym i subtropikalnym klimacie. Chiny, Mongolia i Tybet to regiony, w których rosną. U nas można je kupić w formie suszonej. Zyskały wielką popularność dzięki swoim właściwościom i korzyściom jakie dają naszemu organizmowi.
Owoce goji są bardzo dobrze znane w Chinach. Używane są w tradycyjnej chińskiej medycynie. Bogate w przeciwutleniacze, szczególności w karotenoidy, takie jak beta-karoten i zeaksantyna. Dzięki zeaksantynie zmniejsza się ryzyko chorób oczu. Jako owoce długowieczności stanowią niesamowitą bombę witaminową, między innymi Witaminy z grupy B a także C i E. Bogate w składniki mineralne: potas, wapń, cynk, błonnik. Z owoców goji uzyskuje się również pyszny sok, który staje się coraz bardziej popularny. Picie jego chroni nasza wątrobę, chroni oczy, ma dobroczynny wpływa na płodność a także wydłuża życie. Co do smaku to niektórzy twierdzą, że są słodkie ale są i tacy, którzy mówią, że mają słonawy posmak. Można je jeść na wiele sposobów. Doskonale nadają się do owsianki, płatków zbożowych, zmieszane z jogurtem bądź też na ciepło z mlekiem. Mogą być dobrym dodatkiem do batoników, ciasteczek. Wspaniale podkreślą walory smakowe potraw z ryżu, kurczaka czy nawet wieprzowiny. Nadają się również jako samodzielna przekąska. Owoców tych nie musza obawiać się cukrzycy, ponieważ regulują prawidłowy poziom cukru we krwi. Wskazane dla osób odchudzających się.