Liście laurowe

0
427

Listek laurowy znajdziemy w każdej kuchni, a do czego najczęściej się go wykorzystuje?
Listek laurowy to obok ziela angielskiego jedna z przypraw, które goszczą w każdej kuchni. Można go znaleźć w każdej zupie, czy to w rosole, czy to w zupie pomidorowej. Jest on ich odwiecznym elementem. Dodaje się go także do innych potraw takich jak sosy, czy też do pieczonych wędlin. Można kupić zarówno świeże listki laurowe jak i te suszone. Te drugie są dosyć tanie, ale jeśli najdzie nas ochota na świeże liście laurowe wydatek za ich kupno będzie już dosyć duży. Podobnie jak ziele angielskie jest to dosyć aromatyczna i mocna przyprawa, dlatego nie trzeba, a nawet nie powinno się przesadzać ze zbyt duża jej ilością w potrawie. Może zdominować jej smak i zamiast sprawić, ze będzie smaczniejsza, sprawi, że będzie nikomu nie smakowała. Listki znane są także jako liście bobkowe, albo liście wawrzynu. Drzewo z jakiego pochodzą jest wiecznie zielone i rożnie w śródziemnomorskich klimatach. Dawniej listki laurowe uznawane były jako symbol zwycięstwa. Dziś mają swoje zastosowanie w kuchniach na całym świcie. Surowego listka nie dałoby się zjeść. Smak jest bardzo wyrazisty, korzenny i zwykle wrzuca się dwa trzy listki do zupy, aby dodać jej smaku. Jeśli wrzucilibyśmy całe opakowanie do niewielkiego garnka powstała by nam zupa laurowa. Z liści laurowych wytwarza się olejki na reumatyzm, a także olejki do kąpieli. Jeżeli włożymy do sypkich produktów zbożowych listek laurowy ochroni je przed wszelkiego rodzaju pasożytami. Jego mocny zapach po prostu je odstraszy. Jak widać ziele idealne i do gotowania i do odstraszania.