Kluski śląskie

0
33

Są w polskich kulinariach takie przepisy, które zna chyba każda gospodyni i każdy kucharz. Bo są po prostu wyborne. I wcale nie muszą one być bardzo skomplikowane. Wiele z nich wręcz odznacza się niezwykłą prostotą. Przykładem są kluski śląskie.
Jak je się wykonuje? Pierwszym kluczowym elementem jest dobór odpowiednich ziemniaków. Trzeba bowiem zdawać sobie sprawę, że ziemniaki dzielą się na trzy typy. Typ A, B oraz C. Każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. I każdy jest wyjątkowy w swoim rodzaju. Ale wracając do klusek, to wybieramy typ C, czyli ziemniaki o dużej zwartości skrobi, które po ugotowaniu łatwo się rozsypują. Takie ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Następnie ziemniaki dzielimy na 4 części i w puste pole wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i sól. Wszystko wyrabiamy. Następnie urywamy kawałeczki ciasta i formujemy z nich kulki. W środku robimy małe dziurki, które są idealnym miejscem na sos, którym kluski będą polane.