Pomarańczowy jabłecznik

0
195

Składniki:

Na biszkopt:

1. 1,5 szklanki maki pszennej
2. 6 jajek
3. ? szklanki cukru
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5. Szczypta soli

Na masę:

6. Pół litra soku pomarańczowego
7. 2 opakowania budyniu waniliowego
8. 6 jabłek
9. Pół litra śmietany kremówki
10. 4 łyżki cukru pudru
11. 1,5 łyżeczki żelatyny
12. Owoce i alkohol

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek; białka wymieszać ze szczyptą soli i 6 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno i ciągle ubijając dodać cukier a następnie delikatnie wymieszać z żółtkami i przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około pół godziny.
1 szklankę soku pomarańczowego zagotować a w drugiej rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się soku intensywnie mieszając.
Jabłka umyć, osuszyć i obrać a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte jabłka wmieszać w gorący budyń.
Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną.
Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty, jeden skropić alkoholem i posmarować połową śmietany, przykryć drugim plackiem i posmarować resztą kremu i udekorować owocami.