Kokosowe serniczki

0
227

Składniki:

Na ciasto:

1. 25 dag mąki pszennej
2. 2 dag drożdży
3. 1 łyżka cukru
4. 2 łyżki oleju
5. 1 żółtko
6. 100 ml mleka
7. Szczypta soli

Na masę:

8. 20 dag twarogu półtłustego
9. 2 łyżki cukru
10. 2 łyżki wiórków kokosowych
11. Olejek cytrynowy
12. Skórka z cytryny
13. Białko

Na sos:

14. 10 dag mrożonych malin
15. 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Ciasto: mleko lekko podgrzać; dodać drożdże i cukier i rozmieszać. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, żółtka, olej i rozczyn drożdżowy; dokładnie połączyć wszystkie składniki aż powstanie gładkie lśniące ciasto i odstawić, aby wyrosło w ciepłe miejsce.
Masa: ser dokładnie utrzeć z cukrem, jajkiem i wiórkami kokosowymi dodając skórkę cytrynową i aromat.
Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i foremką powycinać ciastka, które ułożyć na dnie foremek i napełnić masą serową i przykryć następnym kawałkiem ciasta. Odstawić do wyrośnięcia a następnie posmarować rozbełtanym białkiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Maliny zmiksować z cukrem i polać serniczki.