Sery ekologiczne

0
16

Zdrowe sery ekologiczne
Na świecie jest wielu serożerców. Uwielbiają wszystko: goudę, camemberta, brie, twarogi, sery dojrzewające, tłuste i półtłuste, sery pasteryzowane i niepasteryzowane, sery z mleka krowiego, koziego czy owczego… Prawda jest niestety taka, że ser może wyrządzić środowisku tyle samo szkód, co niektóre rodzaje mięsa. Na podstawie badań naukowych można konkludować, że za produkcją sera stoi wytwarzanie całkiem sporych ilości dwutlenku węgla. Dzieje się tak dlatego, że chów zwierzęcia mlecznego emituje znaczną ilość gazów cieplarnianych, w dużej mierze dzięki metanowi emitowanemu przez przeżuwacze. Produkcja pasz przyczynia się również do globalnego ocieplenia, a odpady zwierzęce mają wpływ zarówno na jakość wody, jak i powietrza.

Może zatem warto czasami zwrócić uwagę na nowatorskie pomysły w podejściu do produkcji smakowitych serów? Produkty z półki BIO stają się coraz popularniejsze i jest to z pewnością pozytywny zwrot akcji. Sery ekologiczne produkowane są na bazie mleka pozbawionego toksyn i pestycyd, których obecność w mleku tradycyjnym związana jest z konwencjonalnymi praktykami rolniczymi, opartymi na użyciu chemicznych substancji przy chowie bydła mlecznego. Organiczne sery BIO pozbawione są zatem niektórych substancji genetycznie zmodyfikowanych. Unika się także barwników, środków konserwujących i wzmacniających smak Nie zmienia to faktu, że sery takie są równie pożywne i smaczne.