KRUSZON BEZGLUTENOWY

0
191

KRUSZON BEZGLUTENOWY

Kruszon to ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Mama często piekła ciasta i jest to jedno z moich ulubionych. Postanowiłam zmodyfikować delikatnie przepis mamy i tak powstała wersja bez glutenu i nabiału.

Przepis:

Składniki:

– jajka (3 sztuki)

– mąka kukurydziana BIO (bezglutenowa) – 1 szklanka (200g)

– mąka ziemniaczana (50g)

– masło klarowane (można zastąpić zwykłym masłem) – pół kostki (100g)

– kakao (2 łyżeczki)

– dżem wiśniowy niskosłodzony (3 łyżki) – można zastąpić świeżymi owocami

– ksylitol (1 szklanka) – można zastąpić erytrytolem lub cukrem kokosowym

PRZYGOTOWANIE:

– mąki połączyć z masłem, żółtkami jaj i cukrem (3/4 szklanki) lub ksylitolem. Ugniatać ciasto w dłoniach.

– 1/3 ciasta oddzielić od całości i dodać kakao.

– białka ubić na sztywną pianę razem z resztą ksylitolu

– blachę posmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

– jasną część ciasta pokruszyć na spodzie (zostawić połowę na górną kruszonkę),

– następnie pokruszyć ciasto z dodatkiem kakao

– posmarować dżemem lub posypać świeżymi owocami

– na owoce wyłożyć ubite białka

– całość posypać jasną kruszonką

– wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40-45 minut

SMACZNEGO!!!