KRUSZON BEZGLUTENOWY
Kruszon to ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Mama często piekła ciasta i jest to jedno z moich ulubionych. Postanowiłam zmodyfikować delikatnie przepis mamy i tak powstała wersja bez glutenu i nabiału.
Przepis:
Składniki:
– jajka (3 sztuki)
– mąka kukurydziana BIO (bezglutenowa) – 1 szklanka (200g)
– mąka ziemniaczana (50g)
– masło klarowane (można zastąpić zwykłym masłem) – pół kostki (100g)
– kakao (2 łyżeczki)
– dżem wiśniowy niskosłodzony (3 łyżki) – można zastąpić świeżymi owocami
– ksylitol (1 szklanka) – można zastąpić erytrytolem lub cukrem kokosowym
PRZYGOTOWANIE:
– mąki połączyć z masłem, żółtkami jaj i cukrem (3/4 szklanki) lub ksylitolem. Ugniatać ciasto w dłoniach.
– 1/3 ciasta oddzielić od całości i dodać kakao.
– białka ubić na sztywną pianę razem z resztą ksylitolu
– blachę posmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
– jasną część ciasta pokruszyć na spodzie (zostawić połowę na górną kruszonkę),
– następnie pokruszyć ciasto z dodatkiem kakao
– posmarować dżemem lub posypać świeżymi owocami
– na owoce wyłożyć ubite białka
– całość posypać jasną kruszonką
– wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40-45 minut
SMACZNEGO!!!