Składniki:
1. 6 płatów śledziowych wyjętych z oliwy
2. 1 żółty strąk papryki
3. 4 cebule
4. 2 łyżki słonecznika
5. 2 łyżki kaparów
6. 20 dag średniej białej fasoli
7. 5 ogórkówa. konserwowych
8. 2 łyżki oliwy
9. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10. Świeżo zmielony czarny pieprz
11. Sos: duża łyżka musztardy, 4 łyżki oliwy, odrobina tymianku
Wykonanie:
Fasolę wypłukać i zalać gorącą wodą. Po wystygnięciu odcedzić, zalać na nowo wodą i gotować do miękkości, odcedzić, ostudzić.
Śledzie osączyć i pokroić w paski. Cebule obrać, 3 pokroić w półplasterki i zrumienić na oliwie.
Ostatnią cebulę pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w paseczki, a ogórki w półplasterki.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, posypać kaparami i słonecznikiem, a także posiekaną zieloną pietruszką. Z oliwy, roztartego tymianku, musztardy i kilku łyżek wody zrobić sos i połączyć z sałatką. Udekorować natką pietruszki.