Anemia

0
29

Anemia potocznie niedokrwistość lub niedobór czerwonych krwinek.
Możesz leczyć ją samymi lekami ale możesz wspomóc się smaczniejszymi sposobami. Melasa trzcinowa jest bogata w żelazo, łyżeczka melasy ma aż 3,5 mg żelaza, można przełożyć nią wafle lub polać naleśniki. Jeśli lubisz płatki na śniadanie sprawdź czy nie zawierają cukru i czy posiadaja w swoim składzie wit B12 , kwas foliowy i żelazo. Zalej mlekiem i żelazne śniadanie gotowe. Wątróbka duszona tradycyjnie z cebula jest tez produktem bogatym w żelazo, można także zrobić fajne kotleciki z drobno pokrojonej lub zmielonej wątróbki, do której dodajemy jajko mąkę i przyprawy i tak uformowane kotleciki smażymy. Dużym zasobem żelaza są też buraki. Najwięcej żelaza jest pod skórką buraka, możemy go ugotować i zjeśc po obraniu, można także surowego czy najprostszy barszcz czerwony. Mało lubiany przez nas szpinak także zawiera w sobie dużo żelaza i kwasu foliowego, można jeść ugotowany z dodatkiem śmietany. Jeżeli lubimy kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, salceson czarny, jajka, ser żółty, polędwicę wołową, mięso drobiowe i mieloną wołowinę, to te produkty także zawierają żelazo. Przyswajanie żelaza wspomaga witamina C, więc spożywając wyżej wymienione produkty, uzupełniajmy je zawsze Wit C. Uważajmy na kawę i herbatę, poniewąz zawartośc teiny i kofeiny w tych napojach utrudnia wchłanianie żelaza. Ludzie będący na diecie wegetariańskiej, są bardziej narażeni na zachorowanie na anemię niż ludzie jedzący wszystko, dlatego w swoich posiłkach powinni uwzględniać produkty zawierące żelazo i kwas foliowy.